onsdag 5 maj 2010

Hundattack i Umeå

OBS: Det är ej hunden på bilden som attackerade flickan.

Jag har följt nyheterna rörande den femåriga flicka som enligt medierna blev svårt biten av en Rottweiler. Attacken ska ha skett på Backen i Umeå vid 16:30-tiden under lördagen. Enligt källor så fick man bända upp käkarna på den aggressiva Rottweilern och efter beslut så avlivades hunden.


Hur otroligt less är jag inte på alla dessa helsidesuppslag i tid och otid om aggressiva hundar och stackars små barn som blir bitna. Självklart tycker jag att det är tragiskt att sådant här händer, men jag tycker det är lika tragiskt att medierna alltid vinklar händelserna till hundarnas nackdel. I de flesta fall rör det sig om hundar av sådana raser, som kräver kunskap och en fast hand för att resultera i en harmonisk familjemedlem. Det är raser som American Staffordshire Terrier (AmStaff), American Pitbullterrier, Staffordshire terrier (Staffe) och som hunden i artikeln, en Rottweiler (Rottis). Bara för att nämna några.

Det är i de flesta fall sällan hundens fel när sådana här sk attacker sker, utan ägarens fel. Det brister i ägarens kunskap att kunna uppfostra, lydnadsträna, hantera och läsa av sin hund på så sätt att en sådan här händelse inte uppstår. Självklart kan en ren olyckshändelse ske, men ofta när någon attackeras så finns det något underliggande hos hunden, som triggat till attacken.

I en annan artikel angående samma händelse försöker ägaren att skylla ifrån sig genom att trycka på det faktum att denne själv försökt vid flertalet tillfällen att lämna bort hunden till Djurskyddet. Ägaren fortsätter vidare med att Djurskyddet då har ignorerat honom och inte brytt sig om att ta emot hunden. Detta anser jag är bara rent skitsnack. Det är upp till var och en som hundägare att ta reda på vad det är för en hund man skaffar INNAN. Och därefter se till att uppfostra den korrekt. Vidare vill jag även påstå att ägaren SKA ha haft sin hund kopplat och hade detta varit i Övik hade ägaren förmodligen blivit dömd direkt. Då det i Övik råder koppeltvång i hela kommunen.

Så det jag vill ha sagt är:
Håll hunden kopplad och skaffa INTE hund om du inte har kunskapen och förmågan att uppfostra den.

Jag citerar Anders Hallberg (*): "En lydig hund är en lycklig hund".

*Anders Hallberg har mer än 35års erfarenhet inom hund-och humanpsykologi. Han är en av Sveriges främsta inom dessa områden och använder sig av mjuka metoder när det gäller inlärningspsykologi.

2 kommentarer:

Erika sa...

Precis.
Det är aldrig ett hundproblem (om inte hunden är sjuk eller psykiskt ostabil) utan ett ägarproblem.
Vissa gapar på om att man ska förbjuda vissa raser men då har de inte förstått att det är ett ägarproblem.
Om pitbull skulle förbjudas så skulle de människorna skaffa sig en annan ras som skulle bli precis lika farlig i orätta händer.

Sv. Nej, passion smakade inget vidare tyckte jag. Kände inte alls av chilismaken och passionsmaken var inte passionsmak utan mer som yes diskmedel =p

Johanna sa...

Nästan alltid ägarens fel :( Alla sorters raser av hundar kan bitas och attackera människor, om man inte uppfostrar dem...Dåligt av ägare som inte kan ta sitt ansvar!